Kdo je kdo III, #160let_SokolKH

Jana Dubová, cvičitelka seniorek, je usměvavá milá dáma. S láskou a pochopením a zároveň s ohromnou energií nám dává důkaz, že Sokol přináší sport pro každého bez rozdílu věku. Rozhovor s ní dokazuje, že nikdy není pozdě začít cvičit. ???? Přečtěte si rozhovor s naší Janou:
 
Jak vzpomínáš na svoje první chvíle v Sokole? Kdo nebo co tě do Sokola přivedlo?
???? Do Sokola jsem začala chodit v 53 letech. Nikdy dříve jsem necvičila. Konečně jsem si uvědomila, že se musím začít hýbat nebo se v pozdějším věku nehnu. Paní Jaroslava Sochová nám předcvičovala, ale často nepřišla na cvičení. To mě nasměrovalo a začala jsme cviční vést místo ní. Později jsem si udělala cvičitelský průkaz. Cvičila jsem s mladšími ženami. Potom jsem vedla zdravotní cvičení v dopoledních hodinách, které jsem převzala po bratru Morawském. Nyní vedu cvičení pro starší ženy. Jen škoda, že hodně žen již není mezi námi. Dost jich také už cvičit chodit nemůže. Já se na cvičení vždy těším a vážím si toho, že ony chodí na moje hodiny rády. Máme mezi sebou hezký přátelský vztah. Takový, který byl a je v Sokole vždy běžný.
 
A jak jsi v průběhu let v Sokole aktivní?
???? Zúčastňovala jsem se různých setkání pořádaných naší župou. Také různých akcí, na kterých se naše jednota podílela jako spolupořadatel. Můžu jmenovat třeba Běh pro zvon nebo Chyť si kačku.
 
Co tě v Sokole drží dodnes?
???? Hlavně dobrá parta. A také se cvičením udržuji v dobré kondici. S přibývajícím věkem to je stále důležitější.
 
Je něco, co se v Sokole zásadně změnilo a co se ani po letech nezměnilo?
???? Hlavně máme mladou starostku Pavlínu Šimůnkovou, která se společně s paní Štolbovou stará o finanční prostředky. Za jejich vedení se zlepšilo vedení financí.
 
Jaké cvičení v současné době vedeš? Jak cvičení probíhá?
???? Cvičení pro starší ženy. Cvičíme v úterý a čtvrtek 16.30 -17.30 v sokolovně v Sokolské ulici.
 
Chodíš si také zacvičit sama? Kam?
???? Chodila jsem si zacvičit s mladšími ženami a na jógu. Ze zdravotních důvodů to ale už nezvládám. Cvičím každé ráno hodinu doma. To se pro mě stalo každodenní potřebou, takovým rituálem. Samozřejmě to někdy musím porušit.
 
Co bys vzkázal/a čtenářům?
???? Není pravda, že nemůžu, že to nezvládnu, že jsem na to stará. Cvičit se dá v každém věku s ohledem ke zdravotnímu stavu. Nehýbat se a necvičit je pouze cesta, že to bude stále horší.