Kdo je kdo I, #160let_SokolKH

Náčelnice naší jednoty je Drahomíra Nováková. Má neustále úsměv ve tváři. Její nadhled, klid a vyrovnanost nás všechny posiluje. Přečtěte si rozhovor s naší Mirkou:
 
Jak vzpomínáš na svoje první chvíle v Sokole? Kdo nebo co tě do Sokola přivedlo?
???? Vždy jsem měla kladný vztah ke sportu a chtěla jsem ke zdravému pohybu vést i naše děti. Proto jsem začala navštěvovat nejdříve sokolské cvičení pro rodiče s dětmi, později už děvčata cvičila sama pod vedením Květy Šlejtra a Věry Hájkové. Stala jsem se nejprve jejich pomahatelkou a následně jsem si udělala cvičitelský kurz.
 
A jak jsi v průběhu let v Sokole aktivní?
???? Zpočátku jsem byla cvičitelkou dětí, organizovala jsem i dětské letní tábory naší jednoty. S přibývajícím věkem jsem se přeorientovala na cvičení žen a seniorek.Poměrně pozdě jsem pod vlivem své mladší dcery objevila i jógu, jejíž hodiny sice ještě vedu, ale doufám, že se jich v brzké době ujme někdo mladší.
 
Co tě v Sokole drží dodnes?
???? Myslím, že v Sokole si každý najde to svoje bez ohledu na věk. Jsem ráda, že se spolek věnuje nejen pohybovým aktivitám, ale že organizujeme i kulturní a společenské akce. Svým způsobem mě těší i to dobrovolnictví, že můžu dělat něco nezištně pro druhé.
 
Je něco, co se v Sokole zásadně změnilo a co se ani po letech nezměnilo?
???? Chtěla bych zažít ten prvorepublikový zápal sokolů spojený s velkým renomé organizace. Dnes se k tomu obtížně vracíme, snažíme se vysvětlovat, že naše cvičení není placená služba.
 
Jaké cvičení v současné době vedeš? Jak cvičení probíhá?
???? Vedu především cvičení seniorek, kdy se snažím, aby jim cvičení přinášelo radost a dobrý pocit, že své tělo udržují v dobré kondici. Jsem ráda, že sokolovna je pro ně zároveň i místem setkávání. Covidová pandemie ukázala, jak je pro ně ten sociální kontakt důležitý.
 
Chodíš si také zacvičit sama? Kam?
???? Chodívala jsem na hodiny aerobiku k Lence Kohoutkové, protože její báječné krokové sestavy procvičují nejen tělo, ale i mozek:-) Teď už mi to ale moje kolena moc nedovolují. Ráda si zacvičím jógu pod vedením Lindy Živnůstkové, i když některé ásány už nejsou pro mě.
 
Co bys vzkázal/a čtenářům?
???? Že nikdy není pozdě, že naše sokolovny jsou otevřeny pro jedince každého věku.