SOKOL roku 2022 – 2. místo v kategorii „Vzdělavatelský počin“

Ve čtvrtek 30. března 2023, ve zcela zaplněné tělocvičně T1 Tyršova domu, za přítomnosti kamer České televize a živě přenášené na FB se uskutečnilo slavnostní vyhlášení cen Sokol roku 2022.

 
Sokol roku se vyhlašuje ve čtrnácti kategoriích, mimo jiné cvičitel, cvičitelka a trenér roku, nejlepší mládežnický sportovec, kolektiv, kulturní počin.

My jsme měli letos želízko v ohni v kategorii „vzdělavatelský počin“. Vzdělavatelé v Sokole mají na starosti umělecké soubory, pěvecké sbory, divadelní soubory a také je jejich důležitým úkolem starat se o uchovávání, objevování, archivaci a prezentaci historie Sokola.

A právě za prezentaci historie našeho kutnohorského Sokola jsme za rok 2022 nominovali naši náčelnici Mirku Novákovou na cenu Sokol roku. Mirka byla zásadním tahounem a tvůrcem při tvorbě almanachu „Tužíme tělo i mysl již 160 let“, při realizaci výstavy „160 let Sokola v Kutné Hoře“, která proběhla v Kamenném domě, byla autorkou textů do Krásného města a Kutnohorských listů ke 160 letům Sokola v Kutné Hoře.

Věděli jsme, že na tuto cenu bylo pět nominací a až na začátku ceremoniálu nám došlo, že naše přítomnost přímo na místě v Tyršáku znamená, že Mirka se dostala do užší nominace a určitě si domů povezeme nějakou cenu.

Po vyhlášení kategorií odboru všestrannosti přišla na řadu kategorie vzdělavatelská a Mirka hrdě nastoupila na podium. Byly přečteny nominace a došlo na vyhlašování. A… tramtadadá… „na druhém místě se umístila Drahomíra Nováková ze Sokola Kutná Hora“.

Dobrá práce byla odměněna. Děkujeme za reprezentaci a gratulujeme.

Pavlína Šimůnková, starostka a Mirčino garde na vyhlašování 🙂