Večer sokolských světel 8.10. 2024 v 19:00

V úterý 8.října 2024 v 19:00 se sejdeme na nám. Národního odboje (před soudem) u památníku obětem fašismu, abychom si připomněli bratry a sestry, kteří obětovali svůj život  v boji za svobodu a demokracii během tří domácích odbojů.

Po pietním aktu můžete nechat hořet svoji svíčku za zemřelé u pomníku, nebo se s námi přesunout do Breuerových sadů k Vrchlici  a poslat lodičku se svíčkou po vodě. Svíčky a lodičky si přineste s sebou, lodičky prosíme jen z přírodního materiálu.

8. říjen byl zvolen Památným dnem sokolstva jako přípomínka tragických událostí roku 1941, kdy v noci ze 7. na 8. října byli pozatýkáni sokolové z ústředí, žup a větších jednot, kteří ještě byli na svobodě, a následně byla Česká obec sokolská rozhodnutím zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha rozpuštěna a její majetek zabaven.

Zatčení činovníci byli mučeni a následně deportováni do koncentračních táborů. Naprostá většina z nich se již po válce na svoje místa nevrátila.

………….

tipy na přírodní lodičky:

 

Případně můžete zkusit papírovou lodičku, z obyčejného papíru, který se následně rozmočí, případně shoří až k němu dohoří svíčka. Čajovou svíčku do ní dejte bez plechového kalíšku, nebo použijte svíčku z ořechu.